הסתיו כבר כאן - אז מה אוכלים?


גם אם זה לא מרגיש כך ועדיין חם בחוץ ואתם לובשים בגדים קצרים, הסתיו באופן רשמי כבר כאן. די במבט מהיר על מדפי הירקות והאוכל בסופרמרקט, כדי להבין שהוא הגיע.

הסתיו מתאפיין בד"כ ביובש ברוב רחבי הארץ, ולכן יש להתאים את התזונה בעונה זו, כך שתחזיר את הלחות לאיברים הנכונים בגוף.

מזונות שהיו בשפע בקיץ, מתמעטים, וזה הזמן להתחיל לצרוך פחות מפירות הקיץ ויותר מאכלים שיחזקו את הגוף, יתאימו לעונת המעבר הקצרה הזו, ויביאו אותנו מוכנים יותר לחורף.

בכתבה זו בחרתי להדגיש את המזונות היותר מומלצים לעונת הסתיו, על יתרונותיהם.

תה 

זו העונה בה צמחי התה משגשגים ופורחים. מומלץ לשתות מהם לרוב. חליטות תה עם עלי סטיביה ומעט מיץ לימון, לואיזה, נענע, עשב לימון, מרווה ועוד, מייבשים ליחה ועוזרים לכבד לנקות את הדם.

מזונות עשירים בנוגדי חמצון

לקראת תחילת עונת השפעת והצינון, חשוב לצרוך מזונות עשירים בנוגדי חמצון (בעיקר ירקות ופירות), הידועים כמחזקים את מערכת החיסון ומסייעים לנו להתגבר על מחלות החורף. ישנה חשיבות לצריכת מזונות העשירים בוויטמין C, כמו פירות הדר, תותים, קיווי, פלפל ועגבנייה.

פירות מומלצים בסתיו:
חרובים, רימונים, חבושים, גויאבה, אגסים, אנונה ותמרים.

תפוחים מכילים פיטוכימיקלים, שמחקרים טוענים כי הם מסייעים לגוף להתגונן מפני סרטן. עוד נמצא קשר בין צריכת תפוחי עץ ובין סיכון מופחת לחלות במחלות לב וכלי דם, אסתמה וסוכרת. הערה חשובה: תפוחים הם פירות מרוססים מאד. חובה לשטוף אותם היטב מחומרי הדברה לפני אכילתם.

ירקות

ארטישוק ירושלמי, פטריות, צנון, כוסברה, בצל ושום.

אבוקדו
מכיל הרבה סיבים תזונתיים, מפחית כולסטרול רע ומעלה את הכולסטרול הטוב, מאזן לחץ דם, מכיל חומצות אמינו המסייעות לבניית חלבון, עשיר בוויטמינים A, B, C, E, K וחומצה פולית, מכיל מינרלים חשובים כגון סידן, מגנזיום, אבץ, ברזל ואשלגן. רוצים עוד יתרון? מחקרים גילו כי עד חצי אבוקדו ביום מסייע לירידה במשקל. כן כן.

משפחת הדלועים - דלעת, דלעת ערמונים, דלורית, וכו'. אלה מכילים פחמימות ללא גלוטן, סיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצתA ו0 C  והם עשירים גם בקרוטנואידים, שמחקרים הוכיחו כי הם תורמים לשמירה על בריאות העיניים.

כרובית
מחקרים גילו כי צריכה גבוהה של ירקות ממשפחת המצליבים, כמו הכרובית, עשויה להפחית את הסיכון למוות ממחלות לב וכלי דם בכ-31%!  כמו כן, הכרובית עשירה בפיטוכימיקלים. זהו ירק מצוין לאכילה, במיוחד למעוניינים לרזות, היות שהוא מחליף פחמימות כמו אורז וכדומה.

בטטה

הבטטה מכילה קרוטנואידים והיא עשירה בבטא-קרוטן, המצוין כנוגד חמצון, וכן בוויטמין C, מנגן, אשלגן וסיבים תזונתיים. ככלל, ירקות שורש מתאימים מאוד לעונת הסתיו והחורף, מאחר שהם מעניקים שובע ממושך, מחממים ומספקים לגוף פחמימה נטולת גלוטן.

דגנים ופחמימות: 

שיבולת שועל, אורז לבן, אמרנט, דגנים מלאים כמו בורגול, קינואה וכוסמת.

מומלץ לאכול פחמימות מורכבות בכמות מתונה במקום סוכרים פשוטים. חשוב לפזר את הפחמימות לאורך היום.

מומלץ להשרות דגנים כיממה לפני בישולם. השרייה זו, גם אם אין לה נבט נראה לעין, מתחילה את פעולת ההנבטה והופכת את הדגן ליותר חלבוני מפחמימתי.

קטניות: שעועית לבנה

מזונות מן החי: ביצים, יוגורט (עדיף עיזים) ודבש

שומנים: שקדים, צנוברים, בוטנים, שומשום ושמן זית

תבלינים: סומאק וכורכום.

מאחלת לכם סתיו נעים ובריא.


הכותבת, יסמין חיו, היא ד"ר (Ph.D) במדעי הבריאות, מומחית להרזיה ומנהלת הרשת "לרדת בקלות" | www.easydieta.co.il

התכנים המובאים במאמר אינם מהווים עצה רפואית או תחליף להתייעצות עם רופא